De Muzekade

Steeds meer mensen hebben interesse in wonen in een gemeenschap. Geen commune of een woongroep, maar wel een levendige buurt waar je elkaar helpt waar mogelijk. Een buurt waar ieder zijn steentje bijdraagt aan het creëren van een fijne en sociale woonomgeving. Samen is veel leuker dan alleen! Met een groep kun je ook meer voor elkaar krijgen. Betaalbaar en duurzaam bouwen bijvoorbeeld, of de aanleg van een groentetuin.

Wie zijn wij?

De Muzekade bestaat uit een groep mensen van alle leeftijden. Wij houden van samen dromen, van samen aanpakken en van realiseren.

Het plan

Met elkaar bedenken wij hoe onze buurt eruit gaat zien. Niet alleen je eigen huis, maar óók de omgeving. Wij willen het project in eigen beheer (Collectief Particulier Opdrachtgeverschap = CPO) bouwen, hierdoor heb je meer zeggenschap, meer onderlinge verbondenheid en andere voordelen (lees hiervoor de tekst onder CPO).

Een hele buurt bouwen, daar komt nogal wat bij kijken. Daarom willen wij samenwerken met een professionele partij die ruime ervaring heeft met het opzetten en begeleiden van CPO-projecten. Met name met betrekking tot zaken als wet- en regelgeving, overleg met de gemeente en het zoeken naar een architect en aannemer voor het ontwerpen en bouwen van de woningen. 

Dit wil De Muzekade

We hebben enkele algemene richtlijnen opgesteld.

 • De Muzekade is een gemeenschappelijk woonvorm in oprichting die zich baseert op de filosofie en grondbeginselen van co-housing. Alle deelnemers zijn samen verantwoordelijk voor het reilen en zeilen binnen het project.
 • Diversiteit, vrijheid, betrokkenheid, privacy en duurzaamheid zijn onze belangrijkste kernwaarden.
  • Diversiteit: Zowel in architectuur als in de bewoners vinden we dat erg belangrijk
  • Betrokkenheid: Wij verwachten van alle deelnemers een open, sociale en betrokken houding. 
  • Duurzaamheid: We willen alle mogelijkheden en ontwikkelingen op het gebied van duurzaamheid onderzoeken en waar mogelijk toepassen in het project. Ook alternatieve bouwmethoden vinden wij interessant.
  • Privacy:  Naast dat we streven naar sociale interactie, vinden we ook voldoende privacy erg belangrijk.
 • We willen ruimte bieden aan ongeveer 20 koopwoningen. De mogelijkheid tot het realiseren van huurwoningen wordt nog onderzocht.
 • We willen ernaar streven voor elk budget een passende woning kunnen realiseren, voor starters en doorstromers, alleenstaanden en gezinnen, van een studio tot een vrijstaande woning.
 • We streven vrijheid na bij het ontwerpen van de woningen en woonomgeving. Natuurlijk moet iedereen wel rekening houden met gemeentelijke eisen en afspraken, landschappelijke waarden, de wijk en je buren. Alle woningen kunnen anders zijn, maar samen zullen ze een eenheid en één buurt vormen.
 • Besluitvorming vindt plaats op basis van consent.
 • We vinden het belangrijk om een project te bouwen wat ruimtelijk is opgezet, met veel groen en respect voor de omgeving. Grond is kostbaar en zullen we slim moeten benutten. 
 • Samen realiseren we gezamenlijke algemene ruimten, zoals een gemeenschappelijke ruimte, gemeenschappelijke tuin, een fietsenschuur en werkschuur. Deze ruimten worden gezamenlijk gefinancierd. Een gezellige en functionele groepsruimte en een grote centrale tuin vinden we onmisbaar. 
 • Parkeerplaatsen bevinden zich aan de rand van het terrein of op een andere plek aan het zicht onttrokken.

Het Plan

De locatie

Co-Housing

Meedoen?

Collectief bouwen

Contact