Co-housing (Centraal wonen)

Laten we maar meteen beginnen met een misverstand uit de weg te ruimen. Co-housing is geen woongroep en al helemaal geen commune. Co-housing is wel een vorm van gemeenschappelijk wonen (ook wel centraal wonen genoemd) waarbij bewoners samen verantwoordelijk zijn voor het reilen en zeilen binnen het project. Alle bewoners van een co-housing gemeenschap hebben een eigen huis met een eigen buitenruimte en privacy genoeg. Maar daarnaast zijn er enkele extra voordelen.

Alle bewoners hebben plezier van de grote gemeenschappelijke tuin. Je kunt er een groentetuintje beginnen, samen barbecueën, of je hangmat ophangen. Auto’s worden aan de rand geparkeerd.
In de gemeenschappelijke ruimte kun je samen eten, als je dat wil. Of je kunt er een kinderfeestje vieren, film kijken, of een spellenavond houden. Samen bedenk je wat je nog meer zou willen realiseren en wat haalbaar is: een fietsenstalling, een klusruimte, een logeerkamer, een werkplek, een speelkamer voor de kinderen enz.

Door grote dingen te delen, bezit je samen meer. Het is ook nog eens beter voor onze aardbol. Het is niet nodig dat iedereen een eigen grasmaaier heeft, of een naaimachine. Samen bedenk je hoeveel en wat je wilt delen. De bereidheid om elkaar te helpen is groot. Niet omdat het moet, maar omdat het vanzelf ontstaat. 

In een evenwichtige gemeenschap onstaat een waardevolle en natuurlijke sociale omgeving waarbinnen iedereen op zijn eigen manier waardevol is en gewaardeerd wordt, jong en oud.

Een co-housing gemeenschap voelt een beetje als een dorp. Jij kent je buren en zij kennen jou. Je komt niet alleen thuis in je eigen huis, je komt ook thuis in je eigen buurtje. Er is volop mogelijkheid om elkaar te ontmoeten, maar als je daar even geen zin in hebt, dan is het ook goed.

Dat klinkt heel mooi, maar wonen in een co-housing project is niet voor iedereen weggelegd. ‘Passende’ deelnemers hebben een intrinsieke behoefte naar wonen in samenhang, en hebben een actieve, betrokken en sociale aard. Iemand die vooral gericht is op privacy, zal in een co-housing gemeenschap niet gelukkig worden, hoe belangrijk privacy daar ook is.

Het Plan

De locatie

Co-Housing

Meedoen?

Collectief bouwen

Contact